maanantai 29. kesäkuuta 2015

Pesupähkinöistä ON moneksi


Ensikosketuksen pesupähkinöihin sain vuosia sitten, kun ne elivät kulta-aikaansa. Pähkinät( jotka eivät oikeasti ole pähkinöitä) toimivat yllättävän hyvin pyykinpesussa ja saivat koirien likaisempaakin likaisemmat tyynyliinat puhtaaksi. Pesupussina toimi vanha pariton sukka, jota sitten kuiviteltiin pesujen välissä. Kuitenkin pähkinöiden kuivittelu ja se laskeminen montako pesua kustakin kokoonpanosta saisi tuntui arjen hektisyydessä kuormittavalta, joten pähkinät piilotettiin kaapin porukoille.

Pesupähkinöistä löytyy netistä paljon tietoa ja vinkkejä. Pesupähkinäliuoksen teko kiinnosti, kun aikani olin selaillut netin ihmeellisessä maailmassa mitä mielenkiintoisempia asioita. Olinhan jo aiemmin kokeillut onnistuneesti kaupan pesupähkinäliuosta.


Päädyin keittämään litrassa vettä parisenkymmentä pesupähkinää ja muutaman oksan laventelia äidin kukkamaasta. Nuppuihin en uskaltanut kajota. Aluksi liuos oli hyvinkin vaaleaa, mutta tummui ajan myötä. Herkästi kuohuvan olemuksensa vuoksi kiehautin liuosta kolmasti ja annoin aikaa hautumiselle.
Aluksi kuoret olivat kovia, mutta pehmenivät kiehumisen myötä. Yritin haarukalla myös murskata niitä. 
Lopulta mikserillä sekoitin liuosta ja jätin kaiken sakan nesteen joukkoon. Vanhaan suihkepulloon laitoin liuosta ja lisäsin vettä. Lasipullon pesin ja "desinfioin" pienellä määrällä viinaa, jonka jätin pullon pohjalle. 
Suihkepullo on ollut päivittäisessä käytössä pian parisen viikkoa ja tuntuu säilyvän ihan hyvin. Suihketta olen käyttänyt mm vessojen pesuun, eläinten jälkien siivoukseen ym. Lasien pesuakin kokeilin, mutta se jättää jälkeensä himmeän pinnan. Jatkossa voisin kokeilla sitä etikan kanssa.
Lasipullossa olevaa liuosta olen säilyttänyt jääkaapissa. Sieltä käsin olen käyttänyt sitä mm tiskikoneeseen ( olen kaatanut ravistelun jälkeen pesuainelokeroon) sekä pesukoneeseen ( vajaa 50ml pesupalloon). Oikeat annostelut ovat vielä epäselviä. 

Pakastin ylimääräisen nesteen jääpaloina, joita voi sitten ottaa esim suihkepulloon tai pyykinpesuun käytettäväksi.

Aiotko itse kokeilla? Onko kaapin perukoilla pesupähkinöitä?;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti