perjantai 12. kesäkuuta 2015

Todelliset 'frugal' sämpylät - kaikki pellille!

Kotikasvatuksessani on varmasti useampiakin aukkoja kysyt keneltä vain tahansa, mutta joitakin opetuksia pidän näitä puutteitakin arvokkaampana. Olen saanut lahjan ihmetellä elämän pienen pieniä  iloja lapsen kaltaisella hartaudella vielä kolmekymppisenäkin yhtenä avuna mainitakseni. Toinen ja vähän raadollisempi oppi on, että mitään ei heitetä hukkaan. Harmittavaista, että taitoni ovat vain monen uudelleen käytön suhteen olemattomat...

Kuntoutumisen aikana on leivonnasta tullut eräs lempipuuhiani, varsinkin kun kaikki pitää opetella alusta. Mittojenkin handlaaminen on pienoista tuskaa, mutta syötävää onneksi kehittyy. Ja porukat eivät ole turhan kranttuja.

Olen jo aiemmin maininnut nokkosporkkanasämpylät, joitten kautta olen toteuttanut "enemmän on enemmän"-persoonaani oikein urakalla. Äitini teki jääkaapissa talven yli säilyneistä karpaloista kiisseliä, joista osan marjoista käytti survoen siivilän läpi ja kuoret jäivät yli. Nämä käytin taikinaan porkkanan sijaan sen tutun nokkosen parina.

Viime syksyn karpalot pienellä sokerihunnulla..

Karpaloista osa survotaan siivilän läpi ja mehu käytetään kiisseliin, 
osa karpaloista selviää kattilaan saakka kokonaisena.

Ylijääneet kuituiset kuoret

Karpalonkuoret ja nokkonen...

...rakkaustarinan tuloksena herkulliset sämpylät!

Kun viime leipomuksista oli mennyt jo hieman aikaa, päädyin tänään taas tekemään sämpylöitä. Karpalon sijaan käytin jääkaapissa lojuneen hapankaalin pienoista ennakkoluuloa kokien. Pelko oli kuitenkin turha!

Jämäksi jäänyt hapankaali...

... uppoutui taikinaan jälkiä jättämättä!

Tuloksena herkulliset ja hieman pähkinäiset sämpylät 
vain aavistuksella hapankaalin makua.


Mitä olet saanut ujutettua sämpylätaikinaan? Käytätkö tähteitä ruuanlaitossa hyväksi?

4 kommenttia:

 1. Oi miten herkullisen näköistä ja ekologista! Ihailen kaikkia jotka osaavat keittiössä touhuta, itse en lukeudu näihin ihmisiin :D Ihanaa kesää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Mirtsu kommentistasi! Katson sinua kyllä ylöspäin mitä ekologisuuteen tulee. Itse taidan lukeutua vain harrastelijoihin..
   Keittiöhommiin oli minullakin "kynnystä", kunnes päätin suhtautua siihenkin vähemmän vakavasti... Kannustan kokeilemaan!
   Sinulle ja konnille myöskin lämmintä kesää! :)

   Poista
 2. Tulin vastavierailulle.Hyvältä kuulostavat sämpylät.Kaikenlaisilla lisäyksillä saa hyviä sämpylöitä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset vierailusta ja tervetuloa toki uudestaankin! On kiva lisäillä sämpylöihin aineksia, jotka mahdollisesti muuten menisi hukkaan. :)

   Poista