lauantai 18. heinäkuuta 2015

Nokkosta mintun ja sitruunamelissan kera pakkaseen - sadonkorjuu talven smoothieita varten on alkanut!

Olen saanut kotoa opin, että kaikki pitää hyödyntää. Hukkaan asioita ei laiteta!
Olin onnessani kun kasvimaassamme yrttien joukossa kasvaa rehotti nokkosta. Kuulin kyllä vihjailuja, että nokkosen paikka ei ole yrttien joukossa, mutta ohitin vihjailut tyytyväisellä hymyllä ja latvoin nokkosiani entistä suuremmalla ylpeydellä.

Olen käyttänyt nokkosia niin smoothieissa kuin nokkosporkkanasämpylöissäni keväästä lähtien. Nokkosta kohtaan tuntemani arvostus kasvaa vuosi vuodelta! Ehkäpä ensi kesänä viljelen nokkosta ruukussa... ;)

    

Päädyin keräämään satoa niin nokkosen kuin sitruunamelissan ja mintun suhteen. Nokkosta latvoin reilusti ja joukkoon tuli myös jonkun verran minttua ja sitruunamelissaa. Surautin ne vähäisen vesimäärän kanssa mössöksi ja jaoin jääpalamuotteihin. Lopulta kerään jääpalat suurempaan astiaan pakkasessa ja otan sulamaan pari palaa kerrallaan smoothieita varten.






Pientä taustatietoa käyttämistäni kasveista: 

Toivo Rautavaara: Mihin kasvimme kelpaavat kirjoittaa nokkosesta useamman sivun verran. Siinä kerrotaan nokkosen olevan kirjoittajan mukaan luonnonkasveista tärkein ruokakasvi, sillä nokkosella voi parantaa ravitsemustilannetta. Nokkonen on kaikista vihanneskasveista ravintopitoisin ja terveellisin. Kivennäissuoloista edustettuna on rauta, kalium, kalkki, magnesium ym. Kivennäisaineitten koostumus on vahvasti alkalinen sekä se sisältää runsaasti vitamiineja, etenkin B-, C-, E-vitamiinia ja A-vitamiinin esiastetta karotiinia. Nokkonen on kaloriarvoltaan saman arvoinen kuin peruna, kaksi kertaa ravitsevampi kuin porkkana ja lähes kolme kertaa viljeltyä pinaattia parempi.

Samaisessa kirjassa kerrottiin mintusta ja etenkin piparmintusta minulle aivan uusia asioita. Minttu on antiseptinen ja jo 0,1% laimennuksena se estää useimpien bakteereiden kasvun. Hermostoon, sydämeen sekä ruuansulatuselimistöön vaikuttaa pääasiassa rauhoittavasti. Ilmavaivoihon tehokas apu. :)

Terveyskirjaston sivuilta löysin sitruunamelissasta hieman tietoa. Sitä on käytetty mm. haavojen hoitoon sekä unettomuuteen.

Mitä itse aiot pakastaa? Mikä on suhteesi nokkoseen?;)

4 kommenttia:

  1. Täytyy sanoa, että itse loksautin leukani, kun taannoin tein oppariani ja törmäsin tietoihin kotimaisesta rantamintusta: http://www.villikataja.fi/oppari.pdf On meinaan melkoinen tehopakkaus se! Tosin sama pätee moneen muuhun luonnonkasviimme, piharatamo on yksi kestosuosikkini.

    Ja nokkonen on kyllä meilläkin ruokapöydässä ihan vankkumaton klassikko. Se on niin kätevä ja hyvä kyllä :) Sietääkin kasvattaa penkissä, jos suostuu vain kasvamaan, sehän on aarre!

    -Annukka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Annukka kommentistasi!
      Ja suuret kiitokset linkistäsi! Olen aivan täpinöissäni!:) Luin piharatamon uskomattomia käyttötarkoituksia, muita olen vasta selannut. Mukulaleinikistä saimme äidin kanssa väittelyn aikaan, että olemmeko siihen törmänneet.. Jaoin linkkisi myös luontohullulle äidilleni, joten kiitokset vielä kerran!
      P.s. Luulempa, että nokkonen nousi meillä pikkasen ylemmäs arvoasteikossa kommenttisi perusteella..:D

      Poista
  2. Lapsuudestani muistan äidin paistajat nokkosletut, joita miettinyt nyt itse aikuis iällä tekeväni mutta en vielä ole niitä tehnyt ;) Oli mukava yllätys kun olet löytänyt blogiini ja sitä kautta minä löysin omaasi, täällä onkin paljon mukavia juttuja luettavaksi ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi!
      Kommenttisi perusteella aloin googlaamaan nokkoslettujen ohjetta, mutta taidan lähitulevaisuudessa tehdäkin pannarin. Kiitos vinkistä!

      Poista