tiistai 7. heinäkuuta 2015

Aftat ja hammastahnojen SLS

Onko sanonta kuin sieniä sateella tuttu? Se kuvastaa hyvin sitä kuinka nopeasti kipeiden aftaryppäiden ilmestyminen suuhun voi pahimmillaan olla. Yhdellä hetkellä suun limakalvot ovat terveet ja seuraavana täynnä yksittäisiä valkoisia ja kipeitä haavaumia.

Aftoista ei usein puhuta ääneen, vaan niistä kärsitään häpeillen. Joillakin niitä voi olla reilummin ja useammin, toisilla taas ei koskaan tai hyvin harvoin. Kipu on kuitenkin kaikkia yhdistävä tekijä.

Aftat ovat suun limakalvoilla esiintyviä kivuliaita rinkulamaisia haavaumia. Syytä, miksi niitä esiintyy ei tiedetä tarkkaan, mutta yhteyksiä hammastahnan, raudan sekä B12 ja C-vitamiinien puutteen, stressin, Crohnin taudin sekä keliakian kanssa on havaittu. Ompa myös spekulaatiota siitä onko hormooneilla ( aftojen vähyys raskauden loppupuolella ja paheneminen synnytyksen jälkeen; esiintyvyys kuukautisten aikana) osuutta asiaan. Myös vuoden ajoilla voi olla vaikutusta asiaan, sillä elokuusta syyskuuhun esiintyvyys on suurempi, joka on mahdollisesti yhteydessä lisääntyneesen hedelmien ja vihannesten käyttöön ja niihin liittyviin allergioihin.
Aftat eivät ole tarttuvia ja niitä ei saa sekoittaa herpes-viruksen aiheuttamiin rakkuloihin, jotka yleensä esiintyvät huulessa tai limakalvolla, joka peittää luuta. 
Vuorokautta ennen aftan ilmaantumista voi havaita kutinaa. Afta on ulkonäöltään pyöreähkö haavauma, joka on keskeltä vaalea ja reunoiltaan punainen. Kooltaan haavaumat ovat alle 1mm ( joita voi olla kerrallaan useita kymmeniä) jopa yli 2 cm( josta jää arpi) ja niiden parantuminen voi kestää viikkoja. Aftat esiintyvät missä tahansa suuontelossa, mutta yleensä huulten ja hampaiden välisellä vapaasti liikkuvalla limakalvolla.  Aftojen parantumiseen vaikuttaa suun hyvä hygienia ja sitä edesauttaa mikäli hammastahnassa ei ole vaahdottavaa natriumlauryylisulfaattia. Apteekissa on myytävissä itsehoitovalmisteita mm. kivun hoitoon. ( LähdeLähdeLähdeLähde )

Olen huomannut aftojeni olevan yhteyksissä niin hammastahnaan kuin stressiinkin. Stressiin en voi aina vaikuttaa, mutta hammastahnan osuutta lähdin selvittelemään. Useasta eri lähteestä voi todeta, että asiaa on tutkittu paljon. Hammastahnoissa oleva SLS ei aiheuta, mutta edesauttaa aftojen ilmestymistä niille henkilöille, jotka ovat taipuvaisia niitä saamaan. Jo vuonna 1957 on tutkimuksissa havaittu SLS: n aiheuttavan ihoärsystä ja vuonna 1972 suuärsytystä. Useissa tutkimuksissa on havaittu, että SLS:ää sisältävien hammastahnojen vaihto SLS:ttömiin vähensi aftojen esiintymistä alle puoleen! SLS vähentää ihon/limakalvon (eli samalla myös suun) puolustusmekanismia ja lisää limakalvon läpäisevyyttä. ( Lähde )

Natriumlauryylisulfaatti eli SLS eli sodium layryl sulfte on pinta-aktiivinen aine eli tensidi. Sitä käytetään juuri hammastahnoissa ja shampoissa sen vaahtoa aiheuttavan vaikutuksensa vuoksi. Sen tiedetään ärsyttävän ihoa, limakalvoja, silmiä sekä hengitysteitä. Se heikentää myös makuaistia makean perusmaun osalta. EWG:n listausten mukaan se on (yllättäen) 1-2 tasoa riippuen käytöstä.
(LähdeLähde )

On myös tutkimuksia siitä, että SLS ei vaikuta merkittävästi aftojen esiintyvyyteen, mutta SLS:ää sisältämättömien hammastahnojen käyttö lyhentää niiden parantumiseen kuluvaa aikaa sekä vähentää niiden aiheuttamaa kipua.  ( LähdeLähde )

Rankkaa asiaa, mutta riittää vakuuttamaan minut siitä, että välttelen SLS:ää sisältävien hammastahnojen käyttöä!

Oliko sinulle uutta asiaa? Huomaatko itse hammastahnalla olevan vaikutuksia aftojen esiintyvyyteen? 

3 kommenttia:

  1. Itse lopetin aikanaan aiheeseen tutustuttuani kaikkien SLS:ää sisältävien tuotteiden käytön. Hampaat pesen välillä hammassaippualla, välillä orgaanisella (mielellään fluorittomalla ja glyseriinittömällä) hammastahnalla - eikä minulla edelleenkään nyt nelikymppisenä ole hampaissani yhtään reikää, tai muitakaan hammasongelmia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Signe kommentistasi.
      Taidan tulla hieman jälkijunassa joidenkin asioiden suhteen. SLS:ästä olen kuullut aftojen yhteydessä vuosia sitten, mutta nyt vasta " välähti" ja yhdistin ne toisiinsa... :D kerran blondi, aina blondi...
      Kävinkin tsekkaamassa blogistasi ohjeita hammassaippuan tekoon. :)
      Osaatko vinkata hyviä luonnonmukaisia hammastahnoja?

      Poista
    2. No panic, veikkaisin, ettei suurin osa ihmisistä ole koskaan kuullutkaan SLS:stä, saati että välittäisivät siitä. Ainakin mie olen ollut ihan tyytyväinen Laveran ja NeoBion tahnoihin. Ovat paljon miedomman makuisia, kuin markettien "perustahnat", mutta pesevät minusta vähintään yhtä hyvin. Saippuaa jos kokeilet, niin varaudu totuttelemaan saippuan makuun - ei ole mitenkään hyvänmakuinen nääs. Mutta saippualla pestessä hampaat tuntuvat puhtaammilta paljon pidempään, ja se poistaa/ehkäisee minusta tahnoja paremmin värjäytymiä. Periaatteessa varmaan mikä tahansa hajustamaton, käsintehty saippua sopii, mutta muiden ohjeita apinoimalla olen itse yrittänyt tehdä purukalustolle mahdollisimman sopivan tuotteen.

      Poista