perjantai 19. helmikuuta 2021

Arjen hallintaa haasteellisimmissa olosuhteissa

Sairastumisestani on kulunut jo vuosia ja on aika hyväksyä se, että osa oireistani ovat pysyviä ja osa minua. Vuosien aikana olen opetellut elämään uusien raamieni sisällä ja kehittänyt tapoja helpottaa arkeani. Haluaisin jakaa niitä kanssasi. Toiveenani olisi, että jos edes yksi hyötyisi vinkeistäni. Jos hyödyt, kerrothan minulle!

Meillä kaikilla on 24 tuntia vuorokaudessa ja 365 päivää vuodessa käytössämme. Osa siitä ajasta on auttamattomasti muiden käytössä ja osa omassa hallinnassamme. Työt, paperit, arjen pakollinen pyöritys, liikenneruuhkat voivat olla asioita joihin emme voi niin paljoa vaikuttaa, mutta on paljon asioita joihin voimme vaikuttaa ainakin jonkin verran. Ehkä jopa edellä mainittuihinkin hieman. 

Omassa arjessani on vielä suhteellisen vähän aikaa jolloin kykenen toimimaan ja sempä takia olen kehittänyt tapoja, joilla pyrin maksimoimaan ajan joka on käytössäni. Tehostamalla toisia tekojani voin saada enemmän aikaa niille asioille, joita todella haluan tehdä. Näin minimoin myös stressiä ja saan jonkinlaisen hallinnan tunteen. YouTube, blogit ja kirjat ovat antaneet paljon vinkkejä. Tapoja olen harjoitellut jo pidempään ja jatkan niiden harjoittelemista vielä pitkään. Tässä muutama tapa.


1. Valmistaudu seuraavaan päivään edeltävänä iltana

Ehdottomasti ratkaiseva muutos elämässäni on ollut se, että laitan edeltävänä iltana valmiiksi seuraavan päivän asiat. Tarkistan kalenterin, mietin aikataulun, pakkaan laukun ja eväät. Täytän vesipullon. Laitan vaatteet valmiiksi alusvaatteita myöten tuolille siinä järjestyksessä missä puen ne ja ripustan ulkovaatteet kaapista naulakkoon. Jos aamu on kovin aikainen, valitsen aamupalaksi mikropuuron, jonka laitan vettä vaille valmiiksi mikron viereen sekä kahvikupin kaveriksi. Voin jopa tarvittaessa ladata kahvinkeittimen. Tehokkaasti tehtynä tämä vie noin viitisen minuuttia, jonka aikana kuuntelen musiikkia. Tämän jälkeen ilta on vapaasti käytössäni eli lepäämistä varten ja seuraavan päivän aloitus sujuu paljon helpommin. 

Millainen seuraava päiväsi on? Mitkä ovat aamun sudenkuoppasi? Mitä voisit tehdä tänään huomisen eteen?


2. Rauhoita iltasi kehittäen siihen rutiinit ja aikataulun

Nukkuminen ja laadukas uni on noussut elämässäni arvoon mittaamattomaan. Koen ne olennaiseksi asiaksi palautumiseni kannalta. Huonosti nukutun yön jälkeen seuraava päivä voi tuntua haasteellisemmalta ja ongelmat suuremmilta. Hyvin nukuttu yö pedataan jo päivän aikana.

Olenkin kehittänyt iltaani rutiinin aikatauluineen, joka helpottaa rauhoittumista. Olen yhdistänyt asioita niin, että saan kaiken tehtyä tehokkaasti, mutta omaa energiaa säästäen. Oma rauhoittumiseni alkaa yleensä seitsemän paikkeilla. Tätä ennen käynnistän viimeistään pyykkikoneen ja olenkin päättänyt että myöhäiset pyykkäämiset ovat osaltani pyykätty. Pyykin liotus vadissa seuraavan päivän pyykkikoneellista varten on korvannut osan pakollisesta pyykkäämisestä. Tahrat tuntuvat lähtevän myös siten. Avaan sängyn ennen suihkua. Suihkuun mennessäni tyhjään kylpyhuoneessa olevat kissanhiekkalaatikot. Suihkun jälkeen levitän rasvan vartalolle ja seerumin kasvoille. Tukkaan tarvittaessa lisään tuotteita kylpyhuoneessa. Tuotteet ovat korissa helposti otettavissa. Yöpaidan olen ottanut mukaani kylpyhuoneeseen niin pyyhettä ei tarvitse myöhemmin palautella. Liikkuessani ympäri taloa vaihdan eläinten vedet ja täytän vesipullon sängyn viereen. Rasvaamista jatkan vessassa hampaiden pesun yhteydessä. Olen asettanut itselleni aikataulun, että iltayhdeksältä on iltalääkkeiden aika niin minulle kuin koiralle ja sen jälkeen iltapala ja iltapissat.  Kännykän käyttöä vältän sängyssä. Tavoitteena on tuudittautua unten maille puoli yhdeltätoista. 

Mihin aikaan sinun täytyy herätä? Paljonko unta tarvitset? Laske heräämisajastasi taaksepäin yöunesi tarve ja saat tavoiteajan siihen mihin aikaan sinun täytyisi mennä nukkumaan. Mieti illan askareesi. Ovatko kaikki välttämättömiä?  Mitä voisit yhdistää toisiinsa? Annatko itsellesi riittävästi aikaa iltaisin rauhoittumista varten?


3. Tee yksi elämääsi eteenpäin vievä asia päivässä

Pyrin tekemään jokainen päivä pienen tai suuremman teon, joka vie elämääni jollain lailla eteenpäin. Minulle on toiveita, tavoitteita, unelmia ja ne voivat hautautua arjen pyörteeseen. Mikä on kunakin päivänä oleellista on täysin oma näkemykseni ja teon suuruus riippuu omasta energiastani. Tunne siitä, että saavutan jotain on tärkeintä. Voin kirjoittaa sähköpostin, tehdä jumppaliikkeitä, järjestellä tavaroita 5 minuutin ajan, tehdä hieman paperitöitä. Mitä tahansa, edes hetken. Pienet teot ynnäytyvät ja vuoden päästä olen päässyt ”mikroteoillani” suuria harppauksia eteenpäin!

Mitä pientä sinä voisit tehdä tänään, jotta elämäsi olisi erilaista vuoden päästä? Onko sinulla tavoitteita, jotka unohtuvat? 


Kiitos kun luit tekstini. Oliko näissä vinkeissä sinulle jotain uutta? Saitko ajattelemisen aihetta?2 kommenttia:

  1. Hei, oli tosiaan kiva tavata sinut jälleen blogien parissa:) Itse olen myös huomannut hyödylliseksi laittaa vaatteet aamua varten valmiiksi. Ja olen todennut unen tulevan parhaiten jos menee nukkumaan samoihin aikoihin iltaisin. Ja pienikin aikaansaannos päivän mittaan voi tuoda yllättävästi hyvää mieltä.

    VastaaPoista
  2. Voi kiitos kommentistasi. On aina kiva törmätä tuttuihin.
    Tosiaankin pienillä asioilla on merkitystä arjen sujuvuuden kannalta.
    Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista