keskiviikko 24. helmikuuta 2021

Painopeitto rauhoittaa unen

Olen vannoutunut painopeittojen käyttäjä. Nälkä kasvaa syödessä sanotaan ja se todellakin pitää paikkansa kohdallani peittojen röykkiön kasvaessa sängyssäni.

Kokeilin painopeittoja ensimmäisen kerran muutama vuosi sitten kuntoutusjaksolla ennenkuin hankin peiton itselleni. Peitot olivat vielä joitakin vuosia sitten suhteellisen kalliita kunnes ne tulivat myyntiin niin Puuiloon, Tokmannille kuin Jyskiinkin. Painopeittoa googlaamalla löytää hyvin tarjontaa. Joulun alla ostin Tokmannilta peiton n. 70e hintaan.

Mitä painavampi peitto, sitä kalliimpi se yleensä on. Koska olen pullea päästä varpaisiin, on painopeittojen osto ollut enemmänkin sijoitus kuin hetkellinen mielijohde. Painopeittoja käytetään niin kotona kuin nykyään myös sairaaloissakin. Oikean painoinen peitto kullekkin käyttäjälle suositellaan olevan n.5-10% omasta painosta. 

Itse nukun tällä hetkellä kahden painopeiton kanssa joiden yhteispaino on 17kiloa ja näin ollen reilusti yli 10% painostani. Painopeittojen siirtäminen on työlästä ja parhaimmaksi tavaksi on havaittu, että painopeittojen alla on tavallinen peitto pussilakanoineen, joka levitetään sänkyyn mahdollisimman laajasti. Painopeittoja ja peittoa en siis missään vaiheessa käännä vanhan tavan mukaisesti jalkojen alle ”pussiksi” vaan peitot ovat päällekkäin koko mitaltaan auki. Peittojen alle hivuttaudun sängyn reunasta. Oikean tekniikan löytämisen jälkeen painopeittojen käyttö on helpottunut. Tällä hetkellä käyttöönottoa odottaa joululahjana saatu 13kilon peitto, jonka olen ajatellut lisätä vanhojen peittojen päälle. Kukin peitto on omassa pussilakanassaan, mikä helpottaa peittojen puhtaana pitämistä.

Koen painopeittojen rauhoittaneen untani ja niiden alla on tunne kuin olisi kotiin tullut. Peitot ovat ihanan viileät, mutta eivät kuitenkaan kylmät. Tunnen kehoni paremmin ja oloni on seesteisempi. Mitään haittoja en ole huomannut. Tämä ei ole kuitenkaan kaikkien juttu. Poikaystäväni ei pidä painopeitoista joten ennen hankintaa voisi olla hyvä idea lainata peittoa kokeiluun ystävältä mikäli mahdollista. Huonoihin puoliin kuuluu hankalan siirtelyn lisäksi myös peittojen hankala puhtaana pito varsinkin eläintalouksissa. Meillä oli kesällä urakalla kissanpissoja ympäri taloa ja useammat pissat juuri minun sängyssäni. Painopeittoja liotettiin vadeissa ja kuivatettiin ulkona terassin tuoleilla sillä pyykinkuivausteline ei olisi vetisen painopeiton painoa kestänyt. Tosiasia on se, että nyky-yhteiskunta on kovin hektinen ja voi olla hyvinkin stressaava vaikuttaen kaikkiin osa-alueisiin elämässä. Oma hermostoni ainakin kuormittuu nykyään hyvin herkästi. Kaikki tavat, mitkä vähänkään rauhoittavat ja auttavat uneen ovat minulle tervetulleita. Tällä hetkellä painopeitto on osaltaan tuonut rauhaa öihin niin paljon, että uskallan suositella sitä ilolla myös muille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti