perjantai 27. maaliskuuta 2015

Kemikaalikutistus alkakoon!

Olen aika lailla nollasta sataan tyyppi, joka ei pahemmin harmaissa kahlaile. Eiköhän ole aika sitäkin  alkaa opettelemaan.. ;) Olen suuri "kemikaalikuluttaja" niin kosmetiikan kuin myös kodinhoidon kemikaalien suhteen. Vihreämpi elämäntyyli on kiinnostanut jo vuosia ja osin siinä on onnistuttukin. Olen harmikseni kuitenkin kova shoppailemaan hetken mielijohteesta, jolloin järki on jäänyt kotiin ja tulee ostettua tarpeetonta tarjouksesta ja usein juuri sitä ei niin puhdasta kosmetiikkaa.

Olen jo maininnut Biosignaturen ja sieltä saamani kimmokkeen perehtyä xenoestrogeeneihin. Olen aiemmin tehnyt postauksen myös Skin deep databasen käytöstä. Nyt olisi aika tehdä myös pitkän linjan muutoksia hitaasti, mutta varmasti. Uskoisin ajan olevan nyt sopiva, sillä Hullujen Päivien-esitteen kosmetiikkatarjonta ei saanut minua rinkuloimaan hullun kiilto silmissä YHTÄÄN MITÄÄN  esitteeseen. Madaran deodoranttia mietin kyllä hetken.

Luonnonkosmetiikka on loistava asia. Myös eläinkokeeton kosmetiikka on loistava asia. Mutta käsittääkseni kumpikaan ei vielä anna takuuta siitä, että kyseisen tuotteen kemikaalikuorma kaikki aineosat yhdessä on turvallisinta mitä itseensä voi läträtä ja vielä joka päivä.

Luonnonkosmetiikka tarkoittaa tuotteita, joiden tarkoitus on olla mahdollisimman vähän haitallisia niin ihmisille kuin luonnolla. Raaka-aineista ovat luonnosta peräisin mm. väri-ja säilöntäaineet, luonnonöljyt ja -vahat, hajusteet etc. Tätä  kaikkea säädellään sertifikaatein. Tiettyjä kemikaaleja ei luonnonkosmetiikassa käytetä kuten formaldehydin vapauttajia säilöntäaineena, silokoneja, parabeeneja,  PEG-yhdisteitä(etoksyloituja emulgaattoreita), keinotekoisia väriaineita tai hajusteita, EDTA:ta, parafiinia tai muita maaöljyjohdannaisia. Lähde

Taas eläinkokeeton kosmetiikka tarkoittaa sitä, että tuotteen testauksen tai raaka-aineiden valmistuksen missään vaiheessa ei saa olla käytetty eläinkokeita. Merkin on sitouduttava siihen, ettei myöskään tulevaisuudessa käytä eläinkokeita. Lähde

Nyt päädynkin omaan toimintaani. Aion tulevaisuudessa siirtyä yksi tuote tai käyttökohde kerrallaan kohti vähempi kemikaalista elämää. Suuret muutokset houkuttelevat, mutta pitkäkestoisuus on varmastikin niin jo olemassa oleville varastoille kuin mielenrauhallekin tärkeää. Jo omistamiani tuotteita kun en halua heittää roskiin vaan käyttää ne hyödyksi niin ekologian kuin taloudenkin kannalta ajateltuna.

Olen jo muutamassa tuoteryhmässä/tuotteessa tehnyt muutoksia, joista enemmän myöhemmin. Jatkossa mm. pyykinpesu, yleispuhdistus, hammaspesu, vartalon kosteutus jne tulee kokemaan muutoksia. Pala kerrallaan. :)


2 kommenttia:

 1. Tsemppiä uudelle elämänpolulle! Voin kokemuksesta sanoa, että se kannattaa. Ero omassa olotilassa on huomattavan paljon parempi, kun pudottaa kaiken kemikaalialtistuksen minimiin. Minulla se näkyy myös siinä, että himo kaikkeen roskaruokaan ja makeaan katosi. Olen tästä maalaisjärjellä päätellyt, että mitä enemmän kehoa vierailla aineilla kuormittaa, sitä enemmän se niitä alkaa "vaatia" ja oravanpyörä on valmis. Luin jostain joskus, että tutkimusten mukaan naisten kehoon kertyy kolme kiloa ylimääräisiä kemikaaleja heidän käyttämästään kemikaaleista elämän aikana. Minusta se on aika kauhea määrä!
  Ja pakko vielä mainita; en ole siis mikään "ituhippi viherpiipertäjä", vaan olen aina ollut oikea kosmetiikkafriikki ja sen suurkuluttaja. Ulospäin ei eroa varmaan juuri huomaa, mutta tätä nykyä suurin osa omasta ja kodin tuotteista on omaa käsialaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi!
   Viime keväänä testasin kosmetiikan merkitystä vointiini. Ensimmäisen biosignature mittauksen jälkeen vaihdoin ihan kaiken kosmetiikan luonnonkosmetiikkaan ennen seuraavia mittauksia. Kuukaudessa reisistäni katosi rasvaa, tarkkaa määrää en nyt ikävä kyllä muista. Ainoana toisena muutoksena oli gluteiiniton ruoka.
   Itse tekeminen ja yksinkertaisuus kiinnostaa muutenkin. Ja juuri niin, se ei automaattisesti tarkoita " ituhippeyttä" , jossa ei myöskään ole mitään vikaa. Luonnontuotteet ja kemikaalittomuus voi olla myös arjen luksusta!;)

   Poista