perjantai 15. toukokuuta 2015

Kemikaalikutistus : deodorantit III ( teimpä ite!)

Olen vähitellen innostunut enenevissä määrin kosmetiikan itsetekemisestä. Sairaslomalla kun on välillä aikaa ja energiaa liikaa, sekä se on hyvää kuntouttavaa toimintaa. Reseptien etsiminen, mittojen vaihto suomalaisiin mittayksiköihin sekä tarveaineiden haalinta tai korvaaminen käy toimintaterapiasta.

Päädyin etsimään kotitekoisen ja toimivan deodorantin ohjetta netin sopukoista ja löysin useammankin.    
Delightfully tacky- blogin diy deodorantti oli mielenkiintoisimpia ja se toimi löyhänä ohjenuorana omalle kehitelmälle. YouTubea myöten on kehuttu Schmidt's natural deodorant:teja ja jos oikein tulkkasin niin tässä ohjeessa on pyritty samantyyliseen tulokseen.
Bodyunburdened - blogin detoxifying deodorantti kuulosti liian hyvältä ollakseen totta. Puhdistautuminen deodorantin avulla olisi näppärä tapa!
Crunchy Betty- blogissa all roads lead to the pits kerrotaan kotitekoisista deodoranteista sekä vinkataan muutama reseptikin. Kokemukset ja päätelmät on koottu erilliseksi postaukseksi.

Suomalaisesta blogeista uutena tuttavuutena ja googlen avulla löydettynä on Sinikka Rommin seikkailut- blogista löytynyt vain muutamaa aineosaa sisältävä helppo ohje.
Jo jonkun aikaa olen seurannut mieltä piristävää Signaturelli-blogia, jonka kätköistä löytyi tulevaisuuden kokeiluihin useampikin deodorantti resepti.
Kotikemistin pieni paja- blogista löytyy deodorantti reseptejä, mutta myös hienoa luovuutta purkkien uudelleen käytöstä esim Lushin stick hajuvesihylsy on saanut uuden elämän minideodoranttina. :)

Siihen minun versiooni sitten... Koska olen ylilöyhkä ;),niin haastetta oli hieman enemmän.. Toki myös raaka-aineiden rajallisuus piti ottaa huomioon. Halusin myös ehdottomasti sisältää tuotoksiini Argitalin jättipussin vihreää savea, jonka olen ostanut aiemmin alesta.

Tuotos ei myöskään onnistunut kerralla, mutta onneksi tätä pystyi parantelemaan uudelleen sulattamalla.

Ylilöyhkän dödö
Astia
30ml kookosöljyä
Hieman vajaa 30ml karitevoita
10ml öljyä (itse käytin avokadoöljyä)
10ml mehiläisvahaa
15ml + 15ml ruokasoodaa
15ml + 15ml vihreää savea
Loraus vit E öljyä
20 tippaa greipin eteeristä öljyä

20 tippaa laventelin eteeristä öljyä
20 tippaa teepuuöljyä

Uusiokäytin rakkausnappini eli lullaby lavenderin tyhjentyneen metallipurnukan tähän projektiin. Laitoin purkin suuren mukin pohjalle ja täytin mukin pohjan kuumalla vedellä niin, että se ei kuitenkaan valunut itse purkkiin. Lisäsin öljyt/rasvat yksitellen ja sekoitin pikkuhaarukalla. Sitten lisäsin 15ml sekä soodaa ja savea hyvin sekoittaen. Vit E ja eteeriset öljyt lisäsin viimeiseksi, alkuun kylläkin vain greipin ja laventelin. Laitoin jääkaappiin jähmettymään.
Kokeiltuani pari päivää mössöä sipaisten sen pestyihin kainalooni, päädyin modifioimaan ohjetta löyhkän takia. Lisäsin joukkoon vielä 15ml soodaa sekä savea. Lisäsin myös teepuuöljyä. Tulos parani kummasti!

Vaikkakin mössö ei ole kiinteää vaan kuin paksua vihreää puuroa, on silti sen käyttö miellyttävää. Olen pääasiassa käyttänyt sitä öisin vielä ainakin toistaiseksi. Mössö ei jätä selkeää vihreää sävyä kainaloihin vaan lähinnä hienonhieno vihreän aavistuksen. Minua se ei häiritse.

Kutkuttaako Ylilöyhkän-deodorantin kokeilu mieltäsi?;)

2 kommenttia:

 1. Miulla nuo värillistä savea sisältävät deodot sotkevat vaatteet, joten ainakin valkoisten paitojen kanssa kannattaa olla varovainen. Sekoititko siis kaikki aineet suoraan purkissa? Mie olen sulattanut pienessä kasarissa pienimmällä hellan lämmöllä ensin vahat ja kiinteät rasvat, sitten lisännyt öljyt ja huolellisesti sekoittaen kuivat aineet. Sitten ne on helppo kaataa purkkiin tai hylsyyn, tai mihin nyt haluaa ne käyttöä varten laittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Onneksi valkoiset paidat eivät kuulu vakiovarusteisiini, mutta värjäytymisvaara on todella olemassa.
   Laitoin metallipurkin kuumaan veteen ja lisäilin aineet melko vapaassa järjestyksessä. Odottin, että kiinteät aineet sulavat ennen kuin lisäsin jauheet. Tein seoksen valmiiksi käyttäen vain yhtä purkkia, jotta välttyisin niin kippaamisesta kuin tiskistäkin. ;) tapani mukaan kaikki on oiottua. :D

   Poista