keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Kemikaalikutistus II : Kuivashampoo

Olen ollut kuivashampoiden suurkuluttaja. Ei nyt pullo päivässä tahtia, mutta kuitenkin reilummalla kädellä... Kuivashampoita on ollut kaapissa rivi jonossa, sillä sitä vaihtoehtoa, että kuivashampoota ei olisi vastaisi suurta katastrofin alkua päivälle. Verrattavissa kahvittomaan aamuun, mutta ehkä vielä pahempi...

Kuivashampoon avulla saan tukastani tuuheamman, seksikkäämmän, kauniimman ja ah, niin vähällä vaivalla. Suihkaus ja tukkani on ihana bed head! Lempimerkkini Batisten Blush huumaa tuoksullaan ja kuin salaa peittää juurikasvun muka luonnollisesta tukastani.

Selasin viikonloppuna Ewg.orgin Skin Deep databasea kuivashamppoista ja kauhistuin. Todella kauhistuin. Lempikuivashampooni Batiste Blush sai punaisen 7! Asteikon ideana on kertoa kosmetiikan turvallisuudesta 0-2 ollessa matala, 3-6 keskitason ja 7-10 tarkoittaen korkeaa vaaraa. Olenkin aiemmin kirjoitellut Skin deep databasesta tarkemmin.

Analyysistä voi tarkistaa mikä aineosa ko tuotteessa aiheuttaa riskejä. Mm. tuoksu, butaani ja isobutaani ovat ensimmäisten joukossa. Butylphenyl methylpropronial kuuluu myös aineosiin, joka saa luokituksen 7 tai 8.

Netter/Anatomy of human atlas

Päänahan hyvinvointia harvoin tulee ajateltua, vaikka pään alueella on runsas verenkierto ja kallein pääomamme eli aivot lepäilee kallon suojissa mitättömän etäisyyden päässä. Pään alueen verenkierrosta vastaa viisi suonta ja verenvuoto pään alueelta voi pienestäkin haavasta olla yllättävän runsasta.


"Pipo päässä pakkasella" - fraasi nousee mieleeni. En ole totta puhuen koskaan ajatellutkaan, että muuten niin tarkasti suojelemaani päätä kuorrutan töissä ollessa lähes päivittäin kuivashampoolla. Parhaimmillani pesen hiukseni kahdesti viikossa ja sen välin elän, nukun ja hikoan kuivashampoot päässä. Useita päiviä putkeen. Ja lisään tarpeen vaatiessa.

Onko kuivashampoo sitten oikeasti vaarallista? En tiedä, mutta minulle riittää se, että lempikuivashampooni on rankattu haitalliseksi ja oma runsas suihkutteluni juuri päänahan tuntumille, jossa on runsas verenkierto saa minut kavahtamaan. Enhän suihkuttelisi sitä suuhunikaan. En pysty järkeistämään minulle mahdollisesti vaarallisen tuotteen käyttöä näissä mittasuhteissa missä se on nyt ollut.

Jatkossa tulen käyttämään marketin kuivashampoota vain todella akuuteissa tilanteissa ja pidättäydyn käytöstä arjessa. Kunnes löydän puhtaampaa tai jopa itsetehdyn korvaavan version.

Kemikaalikutistus jatkukoon!

Tuliko tämä Sinulle uutena tietona? Oletko aiemmin miettinyt asiaa?

10 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen tuo database, täytyy tutustua tarkemmin. Mutta tuosta vaarallisuudesta: butaani ja isobutaani ovat ponnekaasuja, siis se jutska joka saa tuotteen tulemaan ulos pullosta. Ne ovat vaarallista jos niitä hengittää, mutta koska kyseessä on kaasu, ne eivät jää päänahkaasi muhimaan vaan haihtuvat ilmaan. Tarkempia tietoja löytyy kemikaalikortista http://kappa.ttl.fi/kemikaalikortit/khtml/nfin0901.htm
  Noita aineita (tai jotain vastaavaa, en nyt jaksa googlata) löytyy varmaan lähes kaikista tuotteista, joissa tarvitaan ponnekaasua. En kuitenkaan pitäisi niitä vaarallisina siinä mielessä, että ne olisivat myrkyllisiä (paitsi ei tietenkään pidä hengitellä suoraan pullosta...). Hajusteet ynnä muut ovat sitten asia erikseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi!
   Nyt tuli puolin sun toisin uutta infoa sillä kemikaalikortit ovat taas minulle uusi sivusto. Ewg:n database on koukuttava!:)
   Ponnekaasut onneksi eivät päänahkaa kuorruta, mutta mitenköhän paljon niitä tulee hengiteltyä kun niitä suihkuttelee esim pienessä vessassa ja onko se merkittävää? Täytyy jäädä miettimään asiaa näin juhannuksen alla. ;)

   Poista
 2. Täälläkin kuivashampoon käyttäjä. Itse suihkutan sitä aina vessassa hiuksiin pidättäen samalla hengitystä. Sen jälkeen poistun hetkeksi vessan ulkopuolelle, koska se haju on inhottava. Aineen laskeuduttua menen harjaamaan hiukset.

  Näin ehkä välttää ainakin osan huonosta kosketuksesta.

  tp

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, kiitos kommentistasi!
   On hyvä tietää, että en ole ainoa, joka on miettinyt kuivashampoiden käyttöön liittyviä "turvatoimia". :) Nytkun muistaisin enää lähteä sieltä vessasta, jos päädyn markettikuivashampoon käyttöön. :) Mitenköhän sitten hiuslakat?

   Poista
 3. Yritin äsken kommentoida, mutta viestini ei näy. Kiitos postauksesta, antoi ajattelemisen aihetta tälle hiuspuuterista innostuneelle. Kiitos myös kommentistasi blogissani, sitä kautta löysin tänne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset kommentistasi sekä sen yrityksestä :)
   Minulla on kokeilussa diy kuivashampoo/ hiuspuuteri, johon olen aika lailla tykästynyt. Ohjeen laitan piakkoin blogiin.
   Joku viksu on sanonut, että terveellisesti voi elää 80-20. Eli 80% suoritus riittää terveellisyyden saralla. Paheet menevät sitten siihen 20%. Saa nähdä mihin osioon kuivashampoot/hiuspuuterit lopulta päätyvät. :D

   Poista
 4. ja mä kun luulin että tää mun kuivashampoon käyttö ois parempi kun pestä hiuksia alvariinsa..:/ kiinnostunut olen kanssa koittamaan tota itsetehtyä versiota :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos San na kommentistasi.
   Tiedätkös, mä olen kanssa koko ajan luullu, että on parempi pestä harvemmin hiuksiansa ja suihkuttaa kuivashamppoota sen sijaan.. :D ei mun pieneen mieleenkään tullu, että se on nii " paheellista"...
   Testailen vielä hetken omaa miksaustani ennen ohjeen postausta, mutta pian se tulee!:) kiva kun riittää mielenkiintoa.

   Poista
 5. Raskausaikana lopetin vallan kuivashampoon käytön, kun tuntuu ettei sitä viitsinyt turhaan hengitellä. Nyt olen kyllä vähän luisunut takaisin, ja käyttänyt välillä kun en ole hiuksia ehtinyt pestä. Oikeasti pitäisi vaan totuttaa kylmästi päänahkaa pois päivittäisistä pesuista ihan ilman kuivashampoota, uskon että kyllä se vähitellen tottuisi. En vaan saa aikaiseksi! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa kun fanittamani bloggaaja kommentoi blogiini!:)
   Eikös se ole pääasia, että yrittää parhaansa ja suurimman osan ajasta tekee terveempiä valintoja?:) itsekin suihkuttelen kuivashampoota välillä, mutta olen yllättävän tykästynyt itse tekemääni seokseen.
   Pesuvälien pidennys - ikuisuuskysymys!?!;D

   Poista