keskiviikko 27. elokuuta 2014

Kasvisruokako tie terveyteen? Vai kalorirajoitus?

Olen katsonut dokumentteja. Useita. Tuntuu, että normaali käsitykseni ruuasta on muuttumassa. En ainakaan entisillä tavoillani ole tullut tämän tereveemmäksi.
Katsoin upean dokumentinChange your food, Change your life, joka herätti minussa paljon ajatuksia.

Osteoporoosi, sydänsairaudet, syöpä jne. ovat fakta. Sairauksia, joita esiintyy runsaasti sekä varmasti melkein jokaisen lähipiirissä puhumattakaan muista sairauksista. Ne eivät kosketa minua tällä hetkellä henkilökohtaisesti, mutta tulevaisuudesta en tiedä. Uskoisin, että myös tulevaisuudessa tulen sairastamaan ilman muutoksia elämässäni.

Dokumentissa oli havainnollinen ajatus. Jos saat nuorena auton, joka tulee olemaan elämäsi ainoa auto ja muilta et saa autoa lainata, miten hoitaisit sitä ? Totta. Huollan elämäni toista autoa paremmin kuin itseäni. Tankkaan vain dieseliä, käytän huolloissa, vaihdatan renkaat, öljyt etc. Osaan lisätä pissapoikaankin nestettä. Auto syö rahojani, mutta olen aina ajatellut, että haluan autoni olevan kunnossa ja turvallinen, jotta voin sitä käyttää. Ja vielä mahdollisimman pitkään.

Jäin myös miettimään dokumentin vertailua kasvis- ja lihansyöjien välillä. Ihminen on lähimpänä kasvissyöjää. Hampaamme eivät ole tarkoitettu lihan repimiseen, vaan jauhamiseen kuten lehmätkin. Meidän mahalaukkumme happamuus on pienempi verrattuna lihansyöjien omaan. Suolistomme on pitkä ja mutkikas. Ja usein toimimaton, jos keskustelu kääntyy sille saralle. Lihansyöjien suolisto on taas lyhyt.

Okinawan dieetistä kuulin vuosia sitten. Jossain dokumenteista mainittiin myös asiasa. Pienellä saarella on havaittu elävän pisimpään, mutta myös samalla hyväkuntoisena ja toimeliaana. Keskimääräinen BMI on noin 20 ja käsittääkseni ruuan energiatiheys on matala. Luulin ruuan olevan kasvispohjainen, mutta ilmeisemmin nauttivat myös eläinkunnan tuotteita harkiten. Kuitenkin selkeä vastakohta länsimaiseen ruokakulttuuriin verrattuna. Ohessa suora
lainaus sivulta http://www.nutrition-and-you.com/okinawa-diet.html. Jään jälleen ymmälläni pohtimaan oikeaoppista syömistä...

Salient features of Okinawa diet:-

  1. Calorie restricted diet: The diet of the islanders is 20% lower in calories than the Japanese average. Their diet consistently averaging no more than one calorie per gram and the average Okinawan has a BMI (Body Mass Index) of 20. It has been widely recognized that the food consumed itself contains more free-radicals than through the external agents like bacteria, viruses, etc. Calorie restriction, therefore, thought to improve health and slow the aging process in some model animals like rodents by limiting dietary energy intake below daily-average needs.
  2. Anti-oxidant rich diet: Okinawa diet contains mainly green/orange/yellow (GOY) vegetables, fruits, roots, and tubers. These foods are rich sources of anti-oxidant vitamins like vitamin-C, vitamin-A, and flavonoid poly-phenolic compounds like ß-carotenes, luteins, xanthins, and minerals like calcium, iron and zinc.
  3. Low in fat and sugar: The Okinawa diet is low in fat and has only 25% of the sugar and 75% of the grains of the average Japanese dietary intake. Low-fat and refined sugar in the diet can definitely help prevent from coronary heart diseases and stroke.
  4. Vegetarian and seafood rich: The islanders' traditional diet includes a relatively small amount of fish and somewhat more in the way of soy, low calorie vegetables like bitter melon, and other legumes. Almost no meat, eggs, or dairy products are consumed. Fish provides omega-3 essential fatty acids like alpha-linolenic acid (ALA), eicosapentaenoic acid (EPA), and docosahexaenoic acid (DHA). Soy (in the form of tofu), apart from being a very good source of protein, it contains much health promoting compounds like soluble dietary fiber, antioxidant tannins and plant-sterols. The substances helps prevent from heart diseases, stroke, colon, and prostate cancers.
  5. In Okinawa (Japan), goat meat is served raw in thin slices known as "yagisashi.     
  6.                         

2 kommenttia:

  1. Minä jätin lihan kuukausi sitten ja hyvin on sujunut ilmankin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi!:) ja on mukava kuulla kokemuksestasi.
      Itse en ole vielä jättänyt lihaa täysin pois, mutta olen kyllä vähentänyt. Ja aion jatkossakin vähentää. :)

      Poista