maanantai 25. elokuuta 2014

Frugal lifestyle- kitsautta etsimässä...

Olen löytänyt uuden termin - frugal eli kitsas, säästeliäs, taloudellinen.

Itse en edusta kyseistä lajia ja pyrin parantamaan tapani. Vaatekaappini pursuaa erikokoisia vaatteita eri painoluokista kunkin vuotuisen painotrendini mukaan. Omistan kymmeniä käsilaukkuja. Kengistä puhumattakaan. Luomivärejäkin on kymmeniä. Käytössä olevat huulikiillot mahtuvat hillopurkkiin - isoon sellaiseen.

Kuitenkin kaikesta tästä yltäkylläisyydestä hieman tympääntyneenä säästeliäs, mutta samalla kekseliäs ja jännittävä elämäntyyli vetoaa minuun. Ymmärrän hyvin, että se ei ole kaikkien vapaaehtoinen valinta vaan pakko. Kuitenkin koen, että myös taloudellisesti paremmin pärjäävät voisivat kokeilla uutta tapaa katsoa elämäänsä ja kulutustaan. Jossain kohtaa kun voi tulla pisteeseen, jolloin mikään uusi tai jo omistettu ostos ei tuo mielihyvää.

Youtubessa on paljon videoita aiheella frugal. Olen löytänyt vinkkejä mm. compost tea: hin, jonka aion seuraavaksi opetella ja lannoittaa kasvejani sillä. Myös itse tehty kosmetiikka kiinnostaa. Tilasin juuri iHerbistä mehiläisvahaa, jotta voisin kokkailla esim. body meltsejä (= ilmeisesti iholle sulavia, kosteuttavia paloja, joita hierotaan ihoon). Papusoppakin on 'frugal foods'. Paljon paljon ideoita, joista moni tuntuu mielenkiintoiselta.

Vaikka säästeliäisyys ei ole kaikille valintakysymys on se silti mahdollista jokaiselle. Omaa ostostottumustani kohtaan koen ristiriitaisia tunteita. Jos ostaisin ja kuluttaisin vähemmän voisin esimerkiksi panostaa enemmän palveluihin, itsetekemiseen sekä myös antamiseen. Voisin lisätä resurssejani vapaaehtoistyöhön panostamiseen tai lahjoittamiseen.

Kuluttamistavan muuttaminen ei ole helppoa. Itse asiassa se herättää minussa paljon tunteita. Voisin kuitenkin aloittaa pienistä muutoksista ja askel askeleelta muuttaa tapojani kuitenkaan stressaamatta asiasta liikaa jatkuvuuden takaamiseksi. Joku viksumpi on joskus sanonut jotain sen tapaista kuin- ole se muutos, jonka haluat maailmassa nähdä ( Gandhi ).

Ensimmäinen ja pysyvä muutos saa olla yksi kasvisruokapäivä viikossa. Olkoon se sitten papu- , linssi- tai muuta soppaa. Myös tofu, kasvispihvit ym. käy. Kaikki kasvisruoka käy ! ;) Papusopan opettelu kiinnostaa kuitenkin tällä hetkellä. Täytyy ottaa se toimintaterapeuttiseksi tavoitteeksi.

Loppuun video, joka kosketti minua. Kelly Chan's personal project - frugal week.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti